Konsultläkare syftar på läkare som arbetar på uppdragsbasis och som alltså inte är fast anställd på ett sjukhus, vårdcentral eller annan vårdinrättning. Många har hört termen men är nyfikna på vad arbetet egentligen innebär. Här kan du läsa ett par vanliga frågor och svar om jobbet.
Vad är det för praktiska skillnader i arbetet?
Egentligen inte särskilt mycket alls. Dock så har konsultläkare generellt mindre administrativ tid än fast anställda läkare. Därför kan det finnas en förväntan på att hyrläkare ska ta fler patienter per dag.
I praktiken kan det innebära mer tid för patienterna, vilket många läkare uppskattar. På senare år har man kunnat läsa flera reportage om fast anställda läkare som vill talar för att den administrativa tiden måste minskas – så att fler kan få hjälp med sina besvär.
Var kan man arbeta som konsultläkare?
Som konsultläkare arbetar man oftast över hela Sverige, men det är inte ovanligt att man tar sig an uppdrag i något av de andra nordiska länderna. Här är Norge ett ganska vanligt exempel. Skälen till att man kan vilja ta sig an uppdrag där kan till exempel var följande:
- Läkarbrist råder stundtals i vissa delar av landet och ett behov finns.
- Kan ofta ge bra betalt.
- Minimala språkbarriärer jämfört med andra nordiska länder (förutom svensktalande delar av Finland, då).
Kort sagt – de flesta som tar sig an jobb på uppdragsbasis gör det ofta över hela Sverige, men även i övriga nordiska länder.
Kan man göra både och – ha kvar fast anställning och samtidigt ta uppdrag?
Absolut, och det är ganska vanligt att man gör. Läkare med fast tjänst kan tacka ja till korta uppdrag eller enstaka dagar som konsultläkare. Dock är det bra att tänka på att du kanske inte kan ta dig an uppdrag i samma region som din fasta anställning är i. Vissa regioner tillåter inte det, helt enkelt.
Måste man starta eget företag?
Många väljer att göra det, medan andra väljer att låta sig anställas av ett vårdbemanningsföretag. Startar man eget bolag har man lite mer frihet med pengarna. Ett exempel på det är att det är möjligt att ta ut pengar som utdelning, om det är ett aktiebolag. Det går då att komma undan med lite lägre skatt än vad som gäller på ”vanliga” inkomstskatten.
- Jobb för arbetsterapeuter i Västmanland - 28 december, 2023
- Frågor och svar om att jobba som konsultläkare - 24 oktober, 2022
- Hur ser belysning och val av lampor ut hos dig? - 21 september, 2022