Mattrender

Mattrender

Precis som med kläder och mode så går det även trender inom mat. Detta gäller både det man lagar hemma så väl som vad olika typer av restauranger erbjuder. Genom tiderna har det alltid varit olika typer av maträtter som varit populära.

Om vi ser till vad man lagade och åt hemma i hushållen så under 50-talet slog pulvermos igenom samt ättiksgurkan. Vi åt även sandwich och sagosoppa. På 1960-talet kom ost-och skinkpajen, landgången samt Coq au vin (Tupp i vin). Det glada 70-talet bjöd på flygande jakob, fondue och räkcoctail och under 80-talet var det wok, rostbiff med potatissallad och inlagda päron med After eight som gällde. Under 90-talet kom tacopajen och under 2000-talet var det trend i att baka surdegsbröd och göra hemgjord sylt.

När det gäller trender på restaurang så har det gått i vågor. Det har ofta varit trendspanare som satt att en viss typ av mat eller sätt att laga mat på är trendigt just nu. Man märker även av det på att det poppar upp nya restauranger med samma typ av inriktningar. Genom åren har trenderna bestått av thai-mat, kina-mat, ekologisk mat, raw-food, vegetariskt, indiskt och så vidare. Under 2015 var det mycket fokus på att äta mindre kött, mer grönt och smaker från Mellanöstern.

Mattrender 2016

När det kommer till mattrender under 2016 så har det redan varit på g under 2015 men som troligen kommer att peaka detta år och det vi talar om är att äta skräpmat. Dock har skräpmat en helt annan betydelse än pizza och hamburgare. I takt med att allt fler tänker ekologiskt och miljövänligt så har trenden ökat att ta vara på all mat. Det brukar annars vara mycket matsvinn och man slänger saker. Nu lagar man istället till det. Exempel är att överbliven blomkålsblast används som tacoskal, potatisskal friteras och äts som snacks.

En annan trend är så kallade food-trucks med lyxigare varianter av snabb grillad mat.
Fler trender som kommer starkt i år på olika restauranger är bland annat oskalade trippelfriterade pommes frites med andra ingredienser. Dessa kan vara ost, koriander eller tomat och så vidare. En annan nyhet är så kallade dirty shakes med starksprit samt udda smaker i drinkar. Smaker som kan upplevas är lavar, stenar och lera. Te är på väg tillbaka att bli trendigt. Samt att många kaffesorter nu mer ska serveras kallt. Fler alternativ till mjölk kommer. Exempel är hasselnötsmjölk, och mandelmjölk. Vi kommer även se mer alger, plankton och sjögräs på tallrikarna framöver!