Då kan du vilja låna pengar för att lösa ett ekonomiskt problem

Mindre eller medelstora lån upp till cirka 75 000 kr kan vara användbara finansiella verktyg i många olika skeden av livet. Till exempel kan du vilja låna pengar i denna storleksklass för att kunna finansiera oförutsedda utgifter. Det finns dock även flera andra möjliga användningsområden för ett sådant lån. Nedan belyser vi några vanliga sådana.

5 vanliga användningsområden för att låna pengar

Några av de vanligaste användningsområdena som privatpersoner väljer att låna pengar till är:

 • Oförutsedda utgifter. Detta är ett brett begrepp som kan innefatta såväl akuta reparationer som tandläkarkostnader och liknande. Till exempel kanske du har en bil som behöver repareras eller en vitvara i hemmet som har gått sönder. Oavsett vilket kan du vara i behov av snabb finansiering. Detsamma gäller om du har ett akut tandläkarbesök eller någon annan medicinsk nödsituation att finansiera.
 • Konsolidering av skulder. Ibland kan du vilja samla mindre krediter i ett större lån för att förenkla din ekonomi och förbättra din kreditvärdighet. Genom att konsolidera flera mindre lån och krediter till ett lite större lån kan du få en bättre översikt av din ekonomi och kanske även en lägre ränta. I samma veva kan du potentiellt sätt även förbättra din kreditvärdighet genom att betala av dina befintliga skulder.
 • Renoveringar eller andra förbättringar i hemmet. Små renoveringsprojekt som att måla om, uppdatera köket eller fixa trädgården kan du finansiera med ett mindre lån. Genom att låna pengar kan du även möjliggöra investeringar i energieffektiva lösningar, såsom nya fönster eller solpaneler. Dessa kan spara dig pengar i det långa loppet.
 • Större inköp. Du kan också vilja använda de lånade pengarna till att möjliggöra större inköp. Kanske vill du köpa in nya hushållsapparater, hemelektronik eller möbler. Eller så kanske du behöver hjälp med att finansiera en begagnad bil, motorcykel eller cykel.
 • Bröllop och andra större festligheter. Ett annat vanligt användningsområde för ett lån i denna storlek är olika typer av festligheter. Till exempel kan du vilja använda pengarna för att täcka kostnaderna för ett bröllop eller en bröllopsresa. Alternativt kan du vilja finansiera en större fest eller ett evenemang för att fira en födelsedag eller speciell milstolpe.
Continue Reading

Jobb för arbetsterapeuter i Västmanland

Arbetsterapeuter är efterfrågade inom vården i Västmanland. Med en åldrande befolkning och ökat fokus på rehabilitering finns det gott om jobbmöjligheter för arbetsterapeuter i regionen. Arbetsterapeuter arbetar för att hjälpa människor med olika funktionsnedsättningar eller sjukdomar att utföra vardagliga aktiviteter och delta i samhället. De arbetar med allt från barn till äldre. Eftersom Västmanland har en stor andel äldre invånare finns det många jobb inriktade på äldrevård och äldrerehabilitering.

Jobb på sjukhus

Det finns jobb för arbetsterapeuter på sjukhus i hela Västmanland. På akutsjukhusen arbetar arbetsterapeuter med att bedöma patienters funktionsförmåga och träna upp förlorade förmågor efter exempelvis en stroke eller olycka. De hjälper patienterna att klara sin personliga vård och vardagliga aktiviteter inför utskrivning. På psykiatriska kliniker arbetar arbetsterapeuter med meningsfulla aktiviteter och delaktighet för patienterna.

Jobb inom kommunerna

Alla Västmanlands kommuner har arbetsterapeuter anställda. Kommunerna ansvarar för äldreomsorg, stöd till funktionshindrade och rehabilitering utanför sjukhusen. Arbetsterapeuter inom kommunerna gör hembesök, bedömer hjälpmedelsbehov, anpassar boendemiljöer och handleder personal. De arbetar nära brukare och anhöriga över längre tid. Arbetet är självständigt och varierande.

Jobb på vårdcentraler

På vårdcentraler i Västmanland finns arbetsterapeuter som tar emot patienter för bedömning och behandling vid olika sjukdomstillstånd. De kan exempelvis ge råd om hjälpmedel, träning och aktiviteter vid stroke, Parkinsons sjukdom, artros, KOL, smärttillstånd med mera. Arbetet sker i nära samarbete med läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.

Anställning inom privat sektor

Det finns även arbetsgivare inom privat sektor i Västmanland som anställer arbetsterapeuter, exempelvis privata vårdcentraler, vård- och omsorgsföretag samt företagshälsovård. Här arbetar arbetsterapeuter med liknande arbetsuppgifter som inom offentlig sektor, till exempel rehabilitering, hjälpmedelsförskrivning och anpassning av arbetsplatser.

Arbetsuppgifter och kompetens

Arbetsterapeutens arbetsuppgifter är varierande och kräver bred kompetens kring funktionsnedsättning, aktivitetsanalys, pedagogik, teknik och hälsofrämjande arbete. Viktiga egenskaper är lyhördhet, kommunikationsförmåga, kreativitet och förmåga att motivera och stödja människor med olika behov i deras vardag och delaktighet.

Att utbilda sig till arbetsterapeut

För att bli arbetsterapeut krävs en 3-årig högskoleutbildning. Västmanland – lediga jobb för arbetsterapeut. I Västmanland finns arbetsterapeututbildning vid Mälardalens högskola. Med den åldrande befolkningen och satsningar på rehabilitering förväntas efterfrågan på arbetsterapeuter att öka. Det kommer med stor sannolikhet att finnas gott om arbetstillfällen för arbetsterapeuter i Västmanland under överskådlig framtid. Sammanfattningsvis finns det alltså goda möjligheter till jobb för arbetsterapeuter i Västmanland, både inom offentlig och privat sektor. Inom den offentliga vården och omsorgen behövs arbetsterapeuter på sjukhus, vårdcentraler och i kommunerna. Arbetsuppgifterna är varierande och kräver bred kompetens kring funktionsnedsättning, aktivitetsanalys och rehabilitering.

Continue Reading

Ljustillverkning är en kreativ hobby som lindrar stress

Vi lever i en värld fylld med måsten där många personer tyvärr känner sig väldigt stressade. Stressen har för många blivit en oönskad följeslagare som är förvånansvärt svår att göra sig av med. För att motverka de negativa effekterna av stressen söker sig därför många till olika metoder för avkoppling. Även om yoga och meditation kan vara två bra sätt att koppla av och minska stressen finns det dock mer kreativa och tillfredsställande sätt att göra detta på, såsom ljustillverkning. Läs vidare så får du mer information!

3 fördelar med ljustillverkning som stresslindrande hobby

Ljustillverkning och att dekorera de ljus som du tillverkar är ett bra sätt att lindra din stress. Fördelarna med att göra detta är att denna hobby:

 • Främjar mindfulness. Processen att tillverka ljus kan vara ett sätt att koppla av och vara lite mer närvarande i ögonblicket. När du tillverkar och dekorerar ljus får du nämligen möjlighet att fokusera på just detta – att smälta, röra om, hälla upp vax och dekorera den färdiga produkten. På så vis kan du distrahera din hjärna så att du slipper tänka på alla stressande tankar och måsten som annars skulle uppsluka dig. Därför är detta en väldigt bra hobby för dig som söker stresslindring.
 • Låter dig uttrycka dig på ett kreativt sätt. Stress härstammar ofta från en känsla av att du känner dig överväldigad. Därför kan det vara väldigt gynnsamt att få en möjlighet att uttrycka dig själv på ett kreativt sätt. Genom att syssla med ljustillverkning kan du sätta din personliga prägel på ljusen. Detta såväl när du väljer färg och form på ljusen som när du dekorerar dem genom att måla på dem. Därmed kan denna aktivitet bidra till att minska din ångest och stress.
 • Ger ett tillfredsställande resultat. Sist men inte minst bör vi även nämna att denna hobby har förmågan att ge dig ett resultat som är tillfredsställande. Den slutprodukt som du får fram går att se och ta på. Dessutom kan du ha användning för ljuset i din vardag och låta det lysa upp din bostad eller din arbetsplats.
Continue Reading

Därför bör du ha en god hudvård

Att ta hand om sin hud är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det är inte bara en kosmetisk fråga, utan också en hälsomässig fråga. Detta eftersom huden är den största organen på kroppen. Huden spelar därför en avgörande roll för att skydda vår kropp mot yttre påverkan och infektioner. Det finns alltså goda anledningar till att ha en bra utformad hudvård.

 

Att ta hand om sin hud är viktigt för alla människor för att förebygga och behandla hudproblem som akne, eksem, solskador och åldrande. En hälsosam hud ger också en mer ungdomlig och fräsch utstrålning. Det är aldrig för sent att börja ta hand om sin hud, oavsett ålder eller kön.

Detta kan du göra för att få en bra hudvård

Hudvård omfattar en rad olika aktiviteter som syftar till att bibehålla huden i optimalt skick. Dessa aktiviteter är:

 

 • Rengöra huden regelbundet. Rengöring av huden är en viktig del av hudvården eftersom det hjälper till att avlägsna smuts, olja och döda hudceller från huden. Detta minskar risken för tilltäppta porer och akneutbrott.
 • Applicera solskyddsfaktor. Solen är en av de största faktorerna som påverkar huden. Det kan leda till allt från solbränna till hudcancer. Att använda en solskyddsfaktor skyddar huden mot solens skadliga strålar.
 • Återfukta huden. Återfuktning av huden är också en viktig del av hudvården eftersom torr hud kan orsaka klåda och irritation. Att använda en fuktighetskräm hjälper till att bibehålla hudens naturliga fuktighet. Det skyddar också mot torrhet.
 • Undvika faktorer som kan skada huden. Faktorer som kan skada huden inkluderar rökning, stress och dålig kosthållning. Rökning påverkar inte bara lungorna, utan kan också orsaka rynkor och försämrad hudhälsa. Stress kan också leda till hudproblem som akne och eksem. En dålig kosthållning kan leda till brist på näringsämnen som är viktiga för att bibehålla en hälsosam hud.

 

För att upprätthålla en hälsosam hud rekommenderas att man använder produkter som är anpassade för sin hudtyp och ålder. Det är också viktigt att undvika överdriven exponering för solen och att ta bort sminket innan man går och lägger sig på kvällen.

Continue Reading

Att skicka blommor till Norge med blombud är en enkel och personlig gest

Att skicka ett blombud till någon är en av de mest personliga sätten att uttrycka uppskattning, kärlek och omtanke. Det är en enkel gest som kan göra någon dag lite bättre, särskilt när det är till någon som bor en bit eller långt borta. Det finns många tillfällen där du kan skicka blommor till Norge med blombud. Det kan handla om allt från att du vill säga att du tänker på eller saknar personen till att beklaga en sorg, gratulera på en födelsedag eller önska lycka till med nytt arbete.

Fördelar med att skicka blommor till Norge med blombud

Fördelarna med att skicka blommor till Norge med blombud är flera:

 • Enkelt. Att skicka ett blombud är enkelt och bekvämt. Du kan göra det online och från vilken plats som helst i världen.
 • Personligt. Skickandet av blommor är en mycket personlig gest som visar uppskattning och kärlek. Det är enkelt att anpassa ditt val av blommor och meddelande för att passa mottagaren och din relation till dem.
 • Brett sortiment. Genom att använda ett blombud kan du välja bland ett brett sortiment av blommor och buketter som passar alla tillfällen och budgetar.
 • Pålitligt. När du skickar blommor med blombud kan du lita på att blommorna kommer att levereras i tid och i gott skick. Detta är särskilt viktigt när du skickar till någon som bor långt borta.
 • Olika betalningssätt. Blombud på nätet erbjuder oftast en enkel och säker betalning med flera olika betalningsalternativ att välja mellan.

Tänk på detta när blombudet ska skickas utomlands

Om du vill skicka blommor till någon i Norge finns det flera olika alternativ att välja mellan. Och det är inte svårare än att beställa ett blombud till en granne. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på när du ska skicka blommorna över landsgränsen med blombud för att se till att det levereras säkert och i gott skick.

Du bör exempelvis kontrollera leveranstiden för blombudet för att på så sätt säkerställa att blommorna kommer fram i rätt tid. Se även till att du har den korrekta leveransadressen i Norge för att undvika att blommorna kommer till fel adress eller mottagare.

Continue Reading

3 populära vuxenleksaker att fynda när det vankas rea

Sexleksaker är fantastiska när det kommer till att förhöja den sexuella njutningen. För att få än mer valuta för dina pengar kan du välja att köpa på dig lite vuxenleksaker i samband med att dessa reas ut på nätet. Till exempel kan du passa på att fynda i samband med att eller andra e-handlare rear ut delar av produktutbudet. Genom att göra detta kan du helt enkelt få mer njutning för pengarna, vilket ju aldrig är fel!

Men det finns många olika vuxenleksaker att välja mellan där ute. Det kan därför vara svårt att veta vilka leksaker du egentligen ska köpa. Fortsätt att läsa så ska vi försöka guida dig genom djungeln av sexleksaker och hjälpa dig att hitta rätt produkter för dig!

Håll utkik efter dessa tre produkttyper när det är dags för rea

När det reas ut sexleksaker på nätet kan du till exempel välja att kika på följande produktkategorier:

 • Vibratorer. Vibratorer är en av de mest populära typen av vuxenleksaker som finns på marknaden idag. Det finns goda skäl till att så är fallet. Dessa produkter är nämligen mångsidiga, enkla att använda och kan ge en intensiv och härlig njutning. Det finns flera olika varianter att välja mellan, såsom lufttrycksvibratorer och rabbitstavar. Håll utkik efter dessa när de reas ut så kan du skaffa dig en högkvalitativ vibrator till ett bra pris!
 • Dildosar. En annan klassisk sexleksak som du kan försöka fynda när den reas ut är en dildo. Dildosar finns tillgängliga i flera olika storlekar, material och former. Detta är positivt då det gör att du enkelt kan hitta en produkt som passar dig som handen i handsken. Det är populärt att köpa dildosar i silikon eller glas då dessa är enkla att rengöra samt att de håller väldigt länge om du tar väl hand om dem.
 • Analpluggar. Är du intresserad av anala lekar? Då kan det vara en bra idé att investera i en bra analplugg när det vankas rea. Dessa produkter finns tillgängliga i olika storlekar och former. Du kan därmed hitta en mindre och mer användarvänlig sådan om du är ny till detta. Eller så kan du välja att skaffa en lite mer större och avancerad om du har lite mer tidigare erfarenhet av anala lekar.
Continue Reading

Ballongställ kan användas för att dekorera festlokalen

Ballongställ är populära produkter vilka används som dekorering i samband med en rad olika tillställningar och evenemang. Men du kanske undrar själv varför du skulle vilja införskaffa ett ställ för ballonger? Läs då vidare så får du svaret på denna fråga!

Fyra fördelar med ballongställ för dig som ska dekorera en lokal

Det finns många goda skäl att köpa in ett ballongställ. Några exempel på dessa är:

 • Mångsidigheten. Ett ställ för ballonger kan användas för att dekorera rummet i samband med många olika typer av evenemang och tillställningar. Det kan till exempel röra sig om bröllop, födelsedagar eller företagsevenemang.
 • Utseendet. Ett sådan här ställ kan användas för att skapa en färgklick i ett i övrigt färgmässigt monotont rum. Även ett till exempel vitt ställ kan prydas med ballonger i alla möjliga färger och former. På så vis ger dessa dekorationer ett spännande utseende till det rum där de placeras.
 • Kostnaden. Kostnaden för att köpa in ett eller flera ballongställ är förhållandevis låg. Därmed är dessa produkter prisvärda när du vill kunna dekorera ett rum på ett prisvärt men effektivt sätt. Dessutom är de tillgängliga för de allra flesta personer alldeles oavsett budget.
 • Enkelheten. Ställen är också enkla att använda och de kan sättas upp av en enda person. Därmed sparar du en hel del tid och ansträngning på att använda dig av ett sådant.

Avslutande tankar om att använda ställ för ballonger som dekorationer

För att sammanfatta det hela är dessa ställ populära val för personer som dekorerar rum inför olika sorters tillställningar. Detta beror på att ställen är mångsidiga, enkla att använda och prisvärda. Dessutom skapar de en rejäl färgklick i de rum där de används. Som om inte detta vore nog är de inte bara enkla att använda utan även säkra och trygga. Ballongerna kan dessutom hålla länge vilket innebär att du har glädje av dem i flera dagar.

Mot bakgrund av detta rekommenderar vi dig att överväga detta alternativ när du ska inreda en festlokal eller liknande. Skaffa några ställ och ett antal ballonger så har du kommit en lång väg på vägen!

Continue Reading

Frågor och svar om att jobba som konsultläkare

Konsultläkare syftar på läkare som arbetar på uppdragsbasis och som alltså inte är fast anställd på ett sjukhus, vårdcentral eller annan vårdinrättning. Många har hört termen men är nyfikna på vad arbetet egentligen innebär. Här kan du läsa ett par vanliga frågor och svar om jobbet.

Vad är det för praktiska skillnader i arbetet?

Egentligen inte särskilt mycket alls. Dock så har konsultläkare generellt mindre administrativ tid än fast anställda läkare. Därför kan det finnas en förväntan på att hyrläkare ska ta fler patienter per dag.

I praktiken kan det innebära mer tid för patienterna, vilket många läkare uppskattar. På senare år har man kunnat läsa flera reportage om fast anställda läkare som vill talar för att den administrativa tiden måste minskas – så att fler kan få hjälp med sina besvär.

Var kan man arbeta som konsultläkare?

Som konsultläkare arbetar man oftast över hela Sverige, men det är inte ovanligt att man tar sig an uppdrag i något av de andra nordiska länderna. Här är Norge ett ganska vanligt exempel. Skälen till att man kan vilja ta sig an uppdrag där kan till exempel var följande:

 • Läkarbrist råder stundtals i vissa delar av landet och ett behov finns.
 • Kan ofta ge bra betalt.
 • Minimala språkbarriärer jämfört med andra nordiska länder (förutom svensktalande delar av Finland, då).

Kort sagt – de flesta som tar sig an jobb på uppdragsbasis gör det ofta över hela Sverige, men även i övriga nordiska länder.

Kan man göra både och – ha kvar fast anställning och samtidigt ta uppdrag?

Absolut, och det är ganska vanligt att man gör. Läkare med fast tjänst kan tacka ja till korta uppdrag eller enstaka dagar som konsultläkare. Dock är det bra att tänka på att du kanske inte kan ta dig an uppdrag i samma region som din fasta anställning är i. Vissa regioner tillåter inte det, helt enkelt.

Måste man starta eget företag?

Många väljer att göra det, medan andra väljer att låta sig anställas av ett vårdbemanningsföretag. Startar man eget bolag har man lite mer frihet med pengarna. Ett exempel på det är att det är möjligt att ta ut pengar som utdelning, om det är ett aktiebolag. Det går då att komma undan med lite lägre skatt än vad som gäller på ”vanliga” inkomstskatten.

Continue Reading

Hur ser belysning och val av lampor ut hos dig?

Belysningen är en av de viktigaste aspekterna i ett hem. Rätt belysning kan bidra till att skapa stämning och atmosfär i ett rum, medan fel belysning kan få ett utrymme att kännas trångt och icke inbjudande. Det finns några saker att tänka på när du väljer lampor till ditt hem.

Det första du bör tänka på är syftet med rummet. Olika rum kommer att kräva olika typer av belysning. Ett kök behöver till exempel en ljus, arbetsorienterad belysning, medan ett vardagsrum kan ha nytta av en mjukare, ambient belysning. När du vet vilken typ av belysning du behöver kan du börja begränsa dina val.

Det finns många olika typer av lampor och lampskärmar på marknaden idag. Besök Le Klint för inspiration. Några av de mest populära alternativen är glödlampor, LED-lampor och CFL-lampor. Varje typ av glödlampa har sina egna för- och nackdelar. Glödlampor är vanligtvis det billigaste alternativet, men de är inte särskilt energieffektiva. LED-lampor är dyrare än glödlampor, men de håller längre och förbrukar mindre energi. CFL-lampor ligger någonstans mellan dessa två alternativ när det gäller pris och effektivitet.

När du väljer armaturer till ditt hem är det viktigt att tänka på både stilen och funktionen. Du vill hitta armaturer som passar rummets behov samtidigt som de kompletterar den övergripande inredningen i ditt hem. Det finns ett stort antal olika ljusarmaturer på marknaden, så du borde inte ha några problem att hitta något som uppfyller dina behov.

Med så många olika alternativ kan det kännas skrämmande att välja rätt belysning för ditt hem. Men om du tar dig tid att fundera över dina behov och preferenser bör du kunna hitta perfekta belysningslösningar för ditt hem.

Hur väljer man lampskärmar?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer rätt lampskärm för ditt hem. Det första steget är att bestämma storleken och formen på den lampskärm du behöver. Nästa steg är att välja ett material som kompletterar stilen i ditt hem. Slutligen måste du bestämma dig för en färg eller ett mönster som ger personlighet åt ditt utrymme.

När det gäller storlek finns lampskärmar i olika former och storlekar. De vanligaste formerna är runda, fyrkantiga och trummor. Det viktigaste att tänka på när du väljer storlek är skalan på det rum där lampskärmen ska placeras. En stor skärm kan till exempel se olämplig ut i ett litet rum.

Materialet av lampskärmen är också viktig. De vanligaste materialen är tyg, papper och glas. Tygskärmar är vanligtvis mjukare och mer inbjudande, medan pappersskärmar kan vara mer moderna och eleganta. Glasskärmar används ofta i övergångsrum eller moderna utrymmen.

När det gäller färg finns det oändliga möjligheter. Du kan välja en skugga som matchar färgerna i rummet, eller så kan du satsa på en djärvare look med en kontrasterande färg. Mönstrade nyanser är också ett utmärkt sätt att ge ditt rum personlighet.

Continue Reading

Fler än en Fornasetti-tallrik pryds av operasångerskans ansikte

Piero Fornasetti var en inredningsdesigner och konstnär från Italien. Han föddes i Milano den 10 november 1913 men flyttade senare till Schweiz för att utvecklas som konstnär. Alla som någonsin har ägt en Fornasetti-tallrik vet att Piero gärna använde sig av fantasifulla motiv när han utformade sina konstverk. Några exempel på sådana är:

 • solen
 • månen
 • djur
 • spelkort
 • andra surrealistiska motiv.

Allra mest känd är han dock för att om och om igen använda ansiktet tillhörande operasångerskan Lina Cavalieri. Detta har han gjort i flertalet av sina verk, däribland en serie med omkring 400 olika tallrikar. Dessa tillhör de tiotusentals olika föremål som denna konstnär under årens lopp har designat. De allra flesta av verken är designade i svartvitt men ibland förekommer även inslag av färg.

Varje Fornasetti-tallrik är unik men följer också ett mönster

Piero Fornasetti har inte bara designat en Fornasetti-tallrik (eller snarare omkring 400 st sådana). Alla de olika tallrikarna är unika men det är samtidigt tydligt att de följer ett enhetligt mönster. Till exempel pryds flera av dessa alltså av Lina Cavalieris ansikte eller ansiktsdrag.

Fornasetti hade en stor talang för inredningsdesign och designade även diverse andra föremål, såsom byråer och paraplyställ. Dessutom har han även designat hela rum såsom en svit i det italienska kasinot Casinò di Sanremo. Där är bland annat väggarna vackert dekorerade med alla de olika varelserna som representerar stjärntecknen i zodiaken.

En inredningsdesigner och konstnär med en oöverträffat stark stil

Överlag var hans okonventionella estetiska stil såväl starkare som mer levande än de flesta andra inredningsdesigners och konstnärers. Om du djupdyker lite grann i ämnen och kikar på några av hans verk kommer du förmodligen aldrig upphöra att förvånas över stilen och hur pass oöverträffad den är.

Mot slutet av sitt liv jobbade han även tillsammans med sin son, Barnaba. Tillsammans designade de många olika föremål under 1980-talet. Den prisbelönte konstnären och inredningsdesignern dog den 9 oktober 1988 i Milano. Barnaba har dock gått igenom det omfattande arkivet av konstnärens verk med en stor passion och uthållighet. Sedan har han återupplivat vissa av sin fars allra viktigaste verk och återskapar dem nu i sin alldeles egna studio. Där designar han även sina egna verk samtidigt som han för vidare faderns traditioner.

Continue Reading
1 2 3 6