Fler än en Fornasetti-tallrik pryds av operasångerskans ansikte

Piero Fornasetti var en inredningsdesigner och konstnär från Italien. Han föddes i Milano den 10 november 1913 men flyttade senare till Schweiz för att utvecklas som konstnär. Alla som någonsin har ägt en Fornasetti-tallrik vet att Piero gärna använde sig av fantasifulla motiv när han utformade sina konstverk. Några exempel på sådana är:

  • solen
  • månen
  • djur
  • spelkort
  • andra surrealistiska motiv.

Allra mest känd är han dock för att om och om igen använda ansiktet tillhörande operasångerskan Lina Cavalieri. Detta har han gjort i flertalet av sina verk, däribland en serie med omkring 400 olika tallrikar. Dessa tillhör de tiotusentals olika föremål som denna konstnär under årens lopp har designat. De allra flesta av verken är designade i svartvitt men ibland förekommer även inslag av färg.

Varje Fornasetti-tallrik är unik men följer också ett mönster

Piero Fornasetti har inte bara designat en Fornasetti-tallrik (eller snarare omkring 400 st sådana). Alla de olika tallrikarna är unika men det är samtidigt tydligt att de följer ett enhetligt mönster. Till exempel pryds flera av dessa alltså av Lina Cavalieris ansikte eller ansiktsdrag.

Fornasetti hade en stor talang för inredningsdesign och designade även diverse andra föremål, såsom byråer och paraplyställ. Dessutom har han även designat hela rum såsom en svit i det italienska kasinot Casinò di Sanremo. Där är bland annat väggarna vackert dekorerade med alla de olika varelserna som representerar stjärntecknen i zodiaken.

En inredningsdesigner och konstnär med en oöverträffat stark stil

Överlag var hans okonventionella estetiska stil såväl starkare som mer levande än de flesta andra inredningsdesigners och konstnärers. Om du djupdyker lite grann i ämnen och kikar på några av hans verk kommer du förmodligen aldrig upphöra att förvånas över stilen och hur pass oöverträffad den är.

Mot slutet av sitt liv jobbade han även tillsammans med sin son, Barnaba. Tillsammans designade de många olika föremål under 1980-talet. Den prisbelönte konstnären och inredningsdesignern dog den 9 oktober 1988 i Milano. Barnaba har dock gått igenom det omfattande arkivet av konstnärens verk med en stor passion och uthållighet. Sedan har han återupplivat vissa av sin fars allra viktigaste verk och återskapar dem nu i sin alldeles egna studio. Där designar han även sina egna verk samtidigt som han för vidare faderns traditioner.

Du kanske även gillar..